Hugo Åbergs står for døren

Jägersro sitt største løp hvert år er invitasjonsløpet Hugo Åbergs Memorial, og går av stabelen om en snau uke. I den sammenhengen hadde jeg lyst å skrive noen ord for å hylle hedershesten Revenue og hans seier i Hugo Åbergs 2003, det største løpet en hest kan vinne på Jägersro.

Revenue var Årets 2-åring i Sverige i 1998, og vant også 2-årsløpet på Åbergs-dagen. Men denne Åbergs-kvelden i 2003 sto det om heder, ære og 1 million kroner.

Med sin fargerike oppdretter, trener og kusk Lutfi Kogjini ble det fart over forestillingen. Revenue løste fantastisk fra start og overtok teten. Første 500m gikk etter lynraske 1.05,2 og de første 1000m på 1.09,2!. Kolgjini hadde egentlig verdensrekord i tankene, men valgte å kjøre for å sikre seieren. Gidde Palema som hadde vunnet Oslo Grand Prix tidligere den sommeren fikk et fint løp i tredje utvendig man kunne ikke hente mye på Revenue i den høye farten.

Vinnertiden til Revenue ble flotte 1.10,5a, som var den nest raskeste vinnertiden i løpets historie (kun Varenne var raskere i sin seier året før) og han tok også banerekorden fra Victory Tilly. Førstepremien var på 1 million svenske kroner.

– Dette var helt fantastisk. Jeg har vunnet løp med mer penger i førstepremiepotten, men det er på dager som i dag at en skjønner at penger ikke er alt, sa Kolgjini etter at seieren var et faktum.

Revenue er fortsatt den mestseirende hesten Lutfi Kolgjini har oppdrettet, og den første hesten han vant Hugo Åbergs med. I år, 13 år senere, kusker hans sønn Adrian stallens Mosaique Face. Da sto 10-årige Adrian ved siden av banen og så på sammen med familien.  «Jag vet att den vinsten har betytt väldigt mycket för pappa. Farmor och farfar var med och just den segern är också mitt egna första stora minne av travet, säger Adrian Kolgjini.»

Revenue var også totalvinneren av World Cup Trot i 2003!

hugo